"Коя кола е по-добра от "Москвича"?: намерен е нов Москвич 2140, произведен 1984 година

Roma-Urraco
Блогърът Roma-Urraco намери напълно запазен Москвич 2140 и направи един добър репортаж за него. Масивната кола е типична за съветско време и предизвиква носталгия сред хората, родени и живели през този период. Колекционерите от своя страна са впечатлени от сребристия металик, който е бил много рядък преди няколко десетилетия.

АЗЛК е първият съветски автомобилен завод, който включва в серийното си производство цвят металик. Едва след него започват да го правят и добре известните заводи ВАЗ и ГАЗ.

Първите серийни автомобили в металик АЗЛК започва да произвежда през 1977 година. Първоначално е имало три "рефлексни емайла" от немската форма Herberts: зелен ("Аллигатор"), светло син ("Форель") и син ("Садко").

През 1979 г. палитрата се обогатява и в серийното производство влизат сребристата "Снежна кралица" и златистата "Страдивари".

Но металикът така и си остава екзотика за "Москвич", затова и днес е особено голяма рядкост да се срещне такъв автомобил.

Производството на тези коли е предимно за износ. Малък брой от тях остава за вътрешния пазар на Съветския съюз.

Този Москвич 2140 обаче е с фабричен цвят "Снежна кралица" – сребрист металик на съвременен език. Произведен е през 1984 г., а е "открит" на едва 15 957 км пробег.

Таблото му малко напомня на старите модели Porsche.

На вратата на багажника отвътре са запазени и "етикетите" – вече пожълтели листове, на които е описана необичайната боя. Ако може да им се вярва, то тя (боята) е произведена от германската компания Glasurit (част от BASF Group). Тя е голяма рядкост, защото сребърният металик в Москва е предимно от югославски произход от фирма Helios.

Запазено е и задължителното за Москвич 2140 "оборудване".

Царството на черната пластмаса: простичко и еднакво.

Колата е купена на 27 декември 1984 г. от киевския "Автосалон №1" на организация "Киевоблавтотехобслуживание". Целият си живот е прекарала в "ръцете" на един притежател, който я е съхранявал в гараж и е ползвал само през топлите месеци. Така изглеждат и оригиналните сервизни документи.

Колата разполага и с обикновен радиоприемник.

Детайлна информация за този "Москвич 2140" можете да видите и във видеоматериала:

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"