Кога Русия ще получи първата подводница по проект 885М "Ясень-М" - "Казань"?

Атомната подводница "Казань"

Атомната подводница "Казань"

Александър Рюмин/ТАСС

Многоцелевата атомна подводница "Казань" по проект 885 "Ясень-М" ще влезе в състава на руския ВМФ през септември-октомври 2020 г., съобщава ТАСС.

Информационната агенция се позовава на ръководителя на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.

Строителството на подводницата започна преди 11 години. През пролетта на 2017 г. тя беше пусната на вода, напомня "Российская газета".

Подводниците от този клас се строят за разрешаване на най-разнообразни задачи. Те са способни да се борят с вражески надводни кораби и подводници и да нанасят удари по обекти на сушата.

Едно от главните им тактически преимущества е тяхната скритост. Съдовете по проект 885 имат минимални шумови нива, което ги прави на практика "невидими" за специалните уреди за проследяване.

Това е първата подводница от проекта, в която се използват най-новите системи за управление. Основното ѝ въоръжение са ракети "Калибър" и "Оникс". Планира се в бъдеще подводниците да бъдат снабдени с хиперзвукови ракети "Циркон".

В момента в процес на строителство са пет подводници по този проект. Миналата година беше сключен договор за създаването на още две.

Вожте още и ВИДЕО с "Казан" - ядреният ловец в морските дълбини!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"