ФОТОГАЛЕРИЯ: Какво ново ще видим на тазгодишния Парад на Победата в Москва?

С-350 "Витязь"

С-350 "Витязь"

Виталий В. Кузмин
Тези метални "чудовища" вече защитават границите на Русия, а през май за първи път ще преминат по Червения площад.

Над 14 000 военнослужещи и 300 единици военна техника ще участват в празничния парад. И, както заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, на този ден по паветата може да премине до 20 типа нова и модернизирана техника.

  1. ЗРК "Бук-М3"

Ракетният комплекс за всякакви климатични условия, създаден в качеството му на "последна линия на противовъздушната отбрана". Той служи за прикритие на обекти на "малки разстояния", ако по някакво чудо вражески самолети и ракети са преодолели ешелоните от С-400 и "Панцирь-С1".

"Бук-М3" е способен да свали всички въздушни цели на разстояние от 45 км.

  1. Брегови ракетен комплекс "Бал"

"Бал" е главен "крайбрежен" щит на Русия.

В състава на всеки комплекс влизат до четири пускови установки с крилати ракети Х-35/Х-35У, всяка от които може да порази вражеските кораби на разстояние от 260 км. А благодарение на своите 140-кг бойни глави могат да превърнат в морски боклук дори самолетоносач.

  1. С-350 "Витязь-ПВО"

С-350 е нов модел комплекс за противовъздушна отбрана от концерн "Алмаз-Антей", който трябва да конкурира на пазара чуждестранните системи за ПВО с "малък" обсег на действие.

Създателите на С-400 смятат, че новата им машина ще се справя по-ефективно с унищожението на ракетите, бомбите и самолетите на врага при полет към целта и искат да раздвижат производителите на ЗРК "Тор", "Бук" и "Панцирь" както на вътрешния, така и на външните пазари.

А комплекс С-350 може да поразява цели на разстояния от 30 до 60 км, като едновременно е способен да стреля по 16 цели.

  1. "Деривация-ПВО"

"Деривация" представлява "зенитка" на платформа "Армата", създадена за борба с вражески дронове. Това е относително евтино и ефективно средство срещу малки въздушни цели с бомби на борда си, каквито активно се използват от бунтовниците в Близкия изток.

Машината разполага с 57-мм автоматично артилерийско оръдие, комбинирано с 12,7-мм крупнокалибрена картечница и противотанков ракетен комплекс "Корнет".

Обсегът на поразяване на въздушни цели на "Деривация" е от 200 до 6000 метра.

  1. Т-90М "Прорив"

Ключова разлика на Т-90М "Прорив" от предишните модели Т-90 е обновеният купулен модул. Направен е в съответствие със стандартите на XXI в. и предизвикателствата на новите войни – няколко слоя броня, боеприпаси извън бойното отделение и 125-мм оръдие 2А82-1М (оръдието от новия танк Т-14 "Армата").

Машината е оборудвана с високо автоматизирана система за управление на огъня "Калина" и дистанционно управляема занитна картечна установка с 12,7-мм "Корд МТ".

Всъщност "Прорив" е бюджетна версия на най-новия танк Т-14 "Армата" за страните, които искат да получат най-добрия танк в света, но цената им е висока.

  1. БМП-3

БМП-3М "Драгун" е снабдена с най-новата система за управление на огъня. При това машината може да върви в комплект с 57-мм, 100-мм и дори 125-мм оръдия, последното от които ще ѝ позволи да направи на решето бронята на съвременен танк.

"Пълнежът" на машината следи за всички функции на БМП, започвайки от движението ѝ по местността и приключвайки с регистрация параметрите на работа на системата за управление на огъня. С последната от които е снабдена със система за изкуствен интелект, която самостоятелно разпознава, прихваща и съпровожда наземни и въздушни цели, а също така може да стреля по тях.

  1. Първата санитарна бронирана машина "Линза"

Това е бронирана машина за евакуация на ранени от бойното поле. Казано просто, армейски вариант на "бърза помощ", който издържа обстрел от всички видове стрелково оръжие и оцелява при взривяване на мини.

"Линза" е създадена на базата на "Тайфун", но за разлика от него в основното ѝ отделение зад кабината на водача лекарите могат да окажат първа помощ на ранения на бойното поле. Може едновременно да побере до четирима души в легнало положение или до шест – в право.

А сега хвърлете един поглед на това как руснаците разминират "бойни полета"!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"