Какво да правиш в Русия, ако си любител на влаковете

Warner Bros. Television
Русия е страна на железниците. И почти всеки голям град има свой собствен музей, където са изложени ретровагони, локомотиви и други чудеса на технологиите. Избрахме най-интересните от тях, които си струва да посетиш.

В памет на Ленин - Москва

У-127 локомотив на Ленин в Музея на московската железопътна линия на жп гара Павелечки

Първоначално експозицията в Музея на московската железопътна линия се състои от един единствен експонат - траурната железница, с която тялото на лидера на революцията Владимир Ленин е транспортирано от Санкт Петербург до Москва. Локомотивът, превозващ ценния товар, е поставен в края на железопътната гара "Павелецки", след това за него е построена специална сграда, а преди Олимпийските игри през 1980 г. е издигната още по-голяма.

Прием на пионерчета  от 3-ти клас в Москва. Музей

Зад огромната мраморна глава на Ленин се провеждат тържествени церемонии - например прием на пионерчета. През 2000 г. експозицията е попълнена с архивни документи, фотографии и инсталации, посветени на историята на железопътната линия.

В клона на музея, намиращ се на гара "Рига", можеш да разгледаш железопътното оборудване в пълен размер. Тук можеш да видиш и цистерна, санитарен вагон, трофейни локомотиви и много други.

Пробвай се в кабината на машиниста - Санкт Петербург

Музеят на руските железници разполага с голяма колекция от различни влакове: тук е построен през 1902 г. вагон за Китайско-източната железопътна линия и първият руски дизелов локомотив от 1924 г., както и експериментални високоскоростни влакове.

Но най-интересното тук е симулаторът "Кабина на машиниста", в който можеш да се научиш да управляваш влака само срещу 200 рубли (2,65 евро).

Виж целия жп транспорт на Русия в миниатюра - Санкт Петербург

Музеят на железопътния транспорт на Русия е основан през 1813 г. - това е първият опит за архивиране на тази история. Инженери от цялата страна изпращат на музея модели и чертежи на абсолютно всички транспортни съоръжения или железопътни структури, включително мостове.

През 1902 г. сградата на музея e построена в Юсуповата градина на Санкт Петербург и все още се намира там.

Това е пълната организация на движението на влаковете в Русия, живопис и графики, както и отделна зала, посветена на историята на бронираните влакове и железопътни линии по време на Втората световна война.

Повози се на вагонетка - Переславъл Залески

Най-удобният частен жп музей се намира дълбоко в гората. Можеш да влезеш в повечето локомотиви и вагони, да седнеш на ретро местата и да се изненадаш от ниските тавани. Малкият музей има сравнително голяма колекция: товарни вагони и дизелови локомотиви.

Основното забавление тук е възможността самостоятелно да се повозиш на вагонетка. Тя ускорява добре и може дори да изглежда, че никога няма да спре! Но не се плаши (или не се радвай) - на релсите има ограничители.

Карай стар влак по Байкал

Днешната Трансбайкалска железница някога е била част от прочутата Трансисибирска железопътна линия. Но в средата на XX в. тук е построена водноелектрическа централа и част от пътя е наводнен, а Транссибирската железница е пусната около Байкал.

Сега можеш да продължиш по тази част от пътя и да се насладиш на гледката към езерото и инженерните чудеса - многобройни тунели, каменни галерии, мостове и виадукти – простиращи се на 90 километра. На гара "Байкал" има малък музей, посветен на историята на линията.

Пътешествие в безкрая: 9 руски влака, с които непременно трябва да пътуваш!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"